Спорт и туризъм - село Говедарци

Към съдържанието

Спорт и туризъм

Спорт и туризъм
Туризъм и спорт
Говедарци е в пределите на Национален парк „Рила“-  най големият от трите национални парка на територията на България и е една от най-големите защитени територии в Европа. Тези територии са обявени за национален парк на 24 февруари 1992 г. и обхващат обща площ над 81 000 хектара.. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени 120 естествени езера, повечето с ледников произход. Близо 4%  от всички реки в България извират оттук. Най-високият връх в НП „Рила” е Мусала – 2925 м.
През Рила минават и два основни европейски маршрута за еко-туризъм – Е4 и Е8. В Е-4 са включени: Пиринеи – Алпи – Карпати – Витоша – Верила – Рила – Пирин – Славянка – Олимп и Пелопонес.
Землището на Говедарци е в и защитена зона „Натура 2000“ -  зона „Рилски манастир“  BG0000496 с обща територия 25833.53 ха. Тя обхваща  селата Бели Искър, Говедарци, Мала църква, община Самоков.
Селото е изходен пункт за различни маршрути към  Седемте рилски  езера, Гюлечица, Чанаците, Урдини езера, Мальовишки езера, Еленини езера, циркусът на Страшното езеро, Лопушките езера и Сухото езеро. Общо около двадесет и пет високопланински езера, някои от които богати на местна пъстърва.
Ски център Мальовица
Общо пет влека обслужват пистите на Мальовица. Два са за начинаещи, един за напреднали, а другите са влекове тип котвичка. Снежната покривка на Мальовица се задържа сравнително дълго. В зависимост от валежите, ски могат да се карат и през месец май. В местността Меча поляна, на десния бряг на река Мальовица се намира Учебен център „Мальовица”. Масивната триетажна сграда на учебния център е построена на 1700 м.н.в. и е с капацитет 115 места. Учебният център “Мальовица” е най-добрият в България, който подготвя планински водачи.
Централната планинска школа е резервен пункт от европейския маршрут Е-4.

Хижа Мечит

Хижа Мечит се намира на 1670 м надморска височина в местността Говедарника, над Говедарци. Представлява комплекс от две сгради с капацитет 80 легла. Има столова и туристическа кухня, бюфет, ресторант, телевизор.
Намира се близо до дълга 1800 метра ски писта, която в момента не работи. През зимния сезон любителите на екстремните спускания са оформили там фри райд парк за сноу борд.

Снимка - Георги Джоргов
Снимка - Георги Джоргов

Хижа Мальовица

Най-лекият маршрут е от Меча поляна до хижа Мальовица, който отнема около час спокойно ходене.  От хижата се стига до връх Мальовица, който е висок 2729 м. Най-прекият път, по който можете да се изкачи е от едноименната хижа или от ЦПШ Мальовица. Разстоянието се изминава за около 3 часа, но задължително с необходимата за сезона планинска екипировка.
Хижа Вада

Изходната точка за хижата е Говедарци. До нея може да се стигне по 9 км асфалтиран път от края на селото посока Мальовица. Пътят до местността Рударица - първите 5 км, е в добро състояние, а след това е трудно достъпен с лек автомобил.
Строена е през 1936 г. за нуждите на горското стопанство. През 1960 г. е преустроена в хижа от самоковското туристическо дружество.

Яворова поляна

В местността Яворова поляна, над село Говедарци, се намира Първият ботанически маршрут в страната, наречен „Приятели на растенията”. Открит е на 5 октомври 2002 г. и е създаден в памет на Мими Праматарова, първият директор на Национален парк “Рила”. Ботаническият маршрут води от местността Яворова поляна до Урдините езера. Той дава възможност за три часа туристите да се запознаят с основните дървесни и храстови видове, тревисти и лечебни растения в Рила, да надникнат в скалните пукнатини, да се разхладят край потоците, в сянката на смърчовата и бяла мурова гора.
Рила-място за почивка край Урдина река- Яворова поляна - panoramio
За сайта
Съдържанието в този сайт е обект на Закона за авторско право.  Създатели – Диана Кънчева и Георги Кацарски.
Текстовете и снимките са от архива на читалището в Говедарци, Исторически музей  Самоков, личен архив на жители на Говедарци и авторски текстове и снимки.
Текстовете и снимките са от архива на читалището в Говедарци, Исторически музей  Самоков, личен архив на жители на Говедарци и авторски текстове и снимки.
Назад към съдържанието