Читалището - село Говедарци

село Говедарци
Към съдържанието
Календар
Читалище „Христо Ботев 1928” в Говедарци

Читалището в Говедарци е записано в регистъра на Народните читалища в Софийския учебен окръг още на 9 февруари 1928 г. като читалище „Княз Борис III”. Първи негов  председател е Антон Костов Попов. Седмица по-късно и в Доспей махала се създава второ читалище – „Митрополит Стефан“.
Изкуството и любовта към културата и театъра са присъщи на говедарчани. Още от 1891-1897 г. учителите от селото са създали театрална трупа и са поставили пиесите „Дръндово момиче”, „Дядо Вълчан пред съдията”, написани от тогавашния учител Христо Марков.  Правени са сказки, беседи, чели са се вестници, донасяни от търговци и учители.
През 1927 г. е поставена пиесата „Геновева”, със събраните средства и с дарение (500 лв.) от учителя Димитър Ксенофонтов са закупени нови книги. Те са раздавани на по- видни граждани , които са се събирали в кафенето на Атанас Бързанов, което се превръща в читалня. Така се поставя началото на библиотеката. Дори през 1955 г. в читалището се издава и вестник „Спътник“.
През 1956 г. двете читалища се обединяват в едно – „Георги Димитров”. През 60 – те години се сформира певческа група, а театралният състав през годините поставя множество пиеси като „ Снаха”, „Гераците”, „ Иванко, убиецът на Асеня”, „Боряна”, „Вражалец” и „Хъшове”. По това време се разраства и библиотеката, която още тогава наброява около 4000 тома, а в момента има фонд над 15 000 тома и около 600 читатели. През годините в читалището има  Женска и Мъжка  певческа група, група за обичаи, танцови състави, кръжоци, които са носители на много престижни национални и регионални награди.
За сайта
Съдържанието в този сайт е обект на Закона за авторско право.  Създатели – Диана Кънчева и Георги Кацарски. Текстовете и снимките са от архива на читалището в Говедарци, Исторически музей  Самоков, личен архив на жители на Говедарци и авторски текстове и снимки.
Посетете фейсбук страницата
Назад към съдържанието